Windtalkers (2002) Mesaje secrete

În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului.

Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.

Pe parcursul bãtãliei de la Saipan, ofiterii americani Joe Enders (interpretat de Nicolas Cage) si Ox Anderson (interpretat de Christian Slater) primesc misiunea de a-i proteja pe doi dintre cunoscãtorii codului, Ben Yahzee (Adam Beach) si Charlie Whitehorse (Roger Willie). Yahzee si Whitehorse fac parte dintr-o echipã de recunoastere al cãrei scop este de a descoperi pozitiile inamice si de a-si ghida apoi batalionul în înaintarea pe front.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s