Boys Don’t Cry (1999) Băieţii nu plâng niciodată

Baietii nu plang niciodata este inspirat de povestea adevarata a unei fete care a fost omorata pentru ca si-a dorit sa fie baiat.

Intr-o seara, Teena Brandon (Hilary Swank) si-a taiat parul, si-a bagat o pereche de sosete in pantaloni, a exersat in fata oglinzii cateva grimase baietesti, si-a dres vocea si a iesit in lume sa-si incerce norocul sub chipul lui Brandon Teena. Capatand incredere in deghizarea sa, in 1993 Brandon se muta in Falls City unde o intalneste pe Lana (Chloe Sevigny), de care se indragosteste si pe care o cucereste cu candoarea si delicatetea de care da dovada. Femeile din Falls City inca isi mai aduc aminte ca se purta ca un gentleman adevarat. El se intelege insa bine si cu prietenii Lanei, John si Tom, abia iesiti din puscarie si vesnic pusi pe hartza. Desi ar vrea sa scape de ei, Lana nu are incotro si trebuie sa le indure compania, caci in Falls City nu ai unde sa te ascunzi. Iar cand dintr-o intamplare secretul lui Brandon iese la iveala, John si Tom sunt cei care se infurie cel mai tare si actioneaza cu o ura irationala care va avea consecinte devastatoare. Poate ca intr-o metropola povestea lui Brandon nu s-ar fi transformat in tragedie, dar intr-un orasel cum e Falls City din Nebraska, atat de mic ca nici macar n-apare pe harta, un secret ca al lui devine o ofensa de neiertat.

Filmul are meritul de a nu cadea in cliseul sunt un baiat prizonier in trupul unei fete, este mai degraba filmul unei fantezii zbrobite de intoleranta. Brandon nu-si discuta criza identitatii sexuale. Nici macar nu se gandeste la asta. Brandon e o fiinta care se cauta pe sine si care in acelasi timp cauta pe cineva care sa-l accepte cu incertitudinile lui. E atat de fascinat de noua lui identitate si de relatia pe care o construieste cu Lana, incat nu-si da seama de pericolul latent care zace in mintea abrutizata a noilor lui prieteni, John si Tom.

One comment on “Boys Don’t Cry (1999) Băieţii nu plâng niciodată

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s