The Great Debaters (2007) La început a fost cuvântul

Filmul “THE GREAT DEBATERS” este inspirat din remarcabila poveste a echipei olimpice de dezbateri a Colegiului Wiley din anii 30’. În pofida legilor rasiste, The Great Debaters, urmăreşte drumul echipei Colegiului Wiley – antrenată de briliantul şi pasionatul profesor Melvin B. Tolson ( Denzel Washington). Convingerea acestuia, şi anume că puterea cunoaşterii reprezintă cel mai mare avantaj, a îndreptat aceşti studenţi către victorie, într-o perioadă în care totul era împotriva lor.

Profesorul Tolson îşi alege cu grijă echipa, nu doar din cauză că aceştia sunt cei mai buni elevi ai Colegiului Wiley, dar şi pentru că poartă în ei scânteia unei noi generaţii. El îşi propune să îi încarce pe studenţi cu încrederea şi cu simţul răspunderii necesare nu numai în viata lor personală. În acelaşi timp, este conştient că trebuie să îi protejeze de propriile lui activităţi , fiind organizator al Sindicatului Fermierilor din Sud.

Cel mai înflăcărat sudent al lui Tolson, este băiatul minune în vârstă de 14 ani, James Farmer Jr. ( Denzel Whitaker) , care preferă să îndure presiunea echipei, în schimbul prezenţei dominante a tatălui său James Sr., PhD (Forest Whitaker), un impunător şi renumit savant . James Jr. se maturizează repede, fiind martorul unor oribile acte de prejudecată, simţind chinurile dragostei, devenind astfel profesor în timp ce tatăl lui afla că, pentru ca ştiinţa să devină o putere, trebuie să existe dorinţa de acţiune şi afirmare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s