12 filme care te pregătesc pentru sfârşitul lumii

Sunteţi pregătiţi sau nu, vine sfârşitul lumii!  Maiaşii au prezis că acest lucru se va întâmpla chiar pe 21 decembrie 2012, iar buncărele, acumularea proviziilor, listele de abilităţi şi obiecte necesare au  canalizat de multă vreme eforturile şi imaginaţia oamenilor. Cum şi în ce fel va fi Apocalipsa nu a menţionat fatidica profeţie, însă Hollywood-ul a avut grijă să ne ofere o mulţime de alternative în acest sens. Am selectat 12 dintre ele, în funcţie de probabilitatea scenariului şi de popularitatea lor. Apocalipsă uşoară!

CLICK PE  TITLUL FILMUL PENTRU A VEDEA FILMUL ONLINE

20122012

Pelicula „regizorului dezastrelor”, Roland Emmerich, explorează chiar profeţia ce a pus pe jar lumea întreagă. Oare aveau maiaşii dreptate, înseamnă acest an sfârşitul lumii aşa cum o ştim? Filmul merge pe urmele unui geolog plecat în India, care descoperă că scoarţa terestră va fi în curând distrusă din cauza unei explozii solare.Guvernul – cum se putea altfel? – era la curent cu tragedia ce avea să fie precedată o mulţime de dezastre naturale şi a construit în secret nave ultra rezistente şi extrem de bine echipate, ce urmau să asigure supravieţuirea a mai bine de 400.000 de persoane. Ce învăţăm de aici este că trebuie să ne asigurăm un loc printre bogătaşii lumii dacă vrem să fim printre cei aleşi. Biletul ce asigura un loc pe una din „arce” costa un miliard de dolari de persoană.  WALLWALL-E

Scenariul acestei superbe animaţii ne înfăţişează un Pământ distrus de lipsa grijii pentru mediu a locuitorilor săi. O premisă foarte actuală şi foarte probabilă, ce a trimis supravieţuitorii în spaţiu şi i-a făcut robii tehnologiei, fără a mai fi nevoie ca ei să mişte un deget (teoretic, doar atât mişcau…). Concluzia este evidentă:  nu-ţi bate joc de mediul în care trăieşti, dacă nu vrei să-l transformi într-un coş de gunoi planetar. Nu te transforma într-un letargic dependent de mecanisme electronice şi, mai ales, nu îţi pune soarta în mâine unui super-computer cu un sigur ochi roşu!

mad
Mad Max 2: The Road Warrior

Ce s-ar întâmpla dacă rezervele de petrol s-ar epuiza într-o bună zi? În Mad Max răspunsul este: lumea o ia razna în încercarea de pune mâna pe ultimele picături de combustibil, are loc un devastator război global ce lasă supravieţuitorii în haos, anarhia fiind instituită ca lege de zi cu zi. O soluţie pentru evitarea crizei ar fi desigur permiterea utilizării pe scară largă a combustibililor alternativi.În caz contrar, dacă nu eşti adeptul practicilor sado-maso în supunerea celorlalţi pentru hrană şi petrol, trebuie să te pui sub protecţia unui Max Rockatansky. Sau să fii Max. 184688l-435x0-n-ac4e1775Sunshine

Pericolele „stingerii” Soarelui şi consecinţele sale sunt prezentate în această producţie britanică în care o echipă de oameni de ştiinţă îşi asumă misiunea de a duce în spaţiu o bombă nucleară uriaşă,  a cărei energie să reaprindă Soarele muribund. Ce poţi face în această situaţie? Să te rogi ca misiunea să fie un succes, iar Drumulcosmonauţilor să nu fie întrerupt de un sabotor misterios, care ar face orice să le pună beţe-n roate. 387161l-435x0-n-1e68ffe0Contagion

Mulţi teoreticieni mai mult sau mai puţin experţi în modurile în care se poate sfârşi lumea sunt de părere că dacă nu soarele, un asteroid, extratereştrii sau vreun cataclism natural vor aduce Apocalipsa, atunci sigur oamenii şi-o vor face cu mâna lor, fiind incapabili să convieţuiască în condiţii de egalitate pe fondul epuizării resurselor şi a suprapopulării.Un scenariu de coşmar este cel inspirat din recentele epidemii de gripă aviară şi porcină şi prezentat în thriller-ul lui Steven Soderbergh. Personajele lui Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Lawrence Fishbourne, Kate Winslet şi Marion Cotillard încearcă să supravieţuiască colapsului rapid suferit de societate în urma panicii create de un virus ucigător… Să îţi sugerez să dai buzna pentru a face un vaccin, în cazul în care există unul pentru boala în cauză? Probabil chiar acesta s-a dorit a fi unul dintre mesajele filmului… 171590l-435x0-n-d1c1b308The Road

Una dintre cele mai plauzibile, deloc pretenţioase, dar mai ales, înfricoşătoare premise pentru sfârşitul lumii este adus de The Road, ecranizarea romanului scris de Cormac McCarthy. Aici Pământul a fost deja devastat şi transformat într-un loc infertil şi trist, iar puţinii supravieţuitori sunt aproape să-şi piardă şi bruma de umanitate ce le-a mai rămas: lipsa hranei i-a făcut să recurgă la canibalism şi la orice le putea asigura rămânerea în viaţă a lor şi a celor dragi.Aşadar, în cazul în care rămâi în viaţă după un cataclism sau orice altă tragedie ce transformă totul în ruine, fii pregătit pentru cea mai grea dilemă existenţială: a-ţi schimba drastic dieta sau a fi mâncat. 536933l-435x0-n-affae623Melacholia

Acest film al lui Lars Von Trier oferă o perspectivă unică asupra sfârşitului lumi, concentrată într-o dramă singulară departe de obişnuitele thrillere pline de acţiune cu acelaşi subiect. Kristen Dunst joacă rolul unei femei afectată de depresie, alături de ea aflându-se copilăroasa ei soră, interpretată de Charlotte Gainbourg – una dintre ele aşteaptă senină apocalipsa, în vreme ce cealaltă este total îngrozită de ea. Indiferent ce poziţie vei adopta spre Final, după ce vezi Melancholia ai măcar consolarea că vei asista la unele dintre cele mai uimitoare privelişti la care ai asistat vreodată.

160431l-435x0-n-73b93449
Deep Impact

Reluând în alt registru tema din Armageddon, Deep Impact porneşte de la descoperirea unui tânăr astronom, ce se transformă un an mai târziu într-o ameninţare iminentă. Cometa a cărei traiectorie se intersectează cu Pământul primeşte acronimul E.L.E. (Extinction-Level Event), iar echipajul navei Messiah este desemnat să distrugă cometa folosind arme nucleare. Explozia nu face însă decât să o rupă în două, iar impactul are încă potenţial distrugător.

Pe Pământ, oamenii caută cu disperare să fie alături de cei dragi şi speră să poată supravieţui tragediei ce se apropie. Una din bucăţile cometei ajunge pe Terra si face imense ravagii, cea de-a doua fiind încă în vizorul astronauţilor hotărâţi să facă totul pentru a o elimina şi a salva de la extincţie rasa umană. Rămânem cu ideea că dacă pericolul vine din Cer, salvarea noastră poate apărea tot de acolo, datorită unui bine calculat sacrificiu uman.

375992l-435x0-n-d75ccf6e

The Day After Tomorrow

Propunerea lui Roland Emmerich din 2004 referitoare la sfârşitul lumii are ca punct de plecare Încălzirea Globală, ce declanşează condiţii meteo neobişnuite în diferite părţi ale lumii. Inundaţiile acoperă oraşul New York şi întreaga coastă de vest. Tornadele spulberă Los Angeles-ul, întregul Pământ devenind în curând gazda unei noi Ere Glaciare. Pregăteşte-ţi aşadar hainele groase, bocancii antiderapanţi şi doza maximă de curaj. Momentan, doar pentru a înfrunta frigul şi viscolul iernii…

769655l-435x0-n-08a7a775

War of the Worlds

Deşi o invazie extraterestră pare mai puţin probabilă decât un cataclism natural sau subita plăcere a vreunui dictator de a juca tenis cu bomba atomică, este totuşi o variantă de luat în considerare, şi ce exemplu mai bun filmpentru a ilustra acest fapt decât adaptarea lui Steven Spielberg din 2005 a romanului lui H.G.Wells. Surprinzătorul şi captivantul SF a venit într-o vreme în care atacul de la 11 septembrie era încă proaspăt în memoria colectivă, iar extratereştrii din film au fost mai degrabă asociaţi unor terorişti de dimensiuni nemaipomenite.

Avem ceva de învăţat şi de aici. Nu trebuie să ai încredere în asemenea situaţii în aproapele tău, doar în familia ta. Iar dacă fiica ta este o mult prea răsfăţată şi precoce fiinţă, sau, mai rău, Dakota Fanning, atunci e mai bine să o foloseşti ca momeală în încercarea de a scăpa cu viaţă.

233546l-435x0-n-af26ae43

28 Days Later

Apocalipsa zombie a fost mai mereu una din temele preferate ale cineaştilor, dar parcă niciodată intriga nu a fost mai terifiantă decât în filmul lui Danny Boyle din 2002. Un virus transformă oamenii în nişte monştri violenţi ceea ce duce la colaps Marea Britanie, unde patru dintre cei neinfectaţi încearcă din răsputeri să se salveze. Şi cum au de-a face cu nişte zombi extrem de mobili, protagoniştii accelerează pasul într-un maraton al supravieţuirii. Aleargă, aleargă şi fereşte-te de „infecţii”. Pare a fi un sfat mai mult decât indicat pentru omul modern!

the-book-of-eli-824047l-imagine

The Book of Eli  (2010)

În viitorul nu foarte îndepărtat, la vreo 30 de ani după războiul catastrofal, un om străbate singur întinderile pustii ale ceea ce fusese altădată America.  Oraşe pustiite, şosele distruse, pământ pârjolit—tot ce-l înconjoară arată catastrofa care se petrecuse.  Nu mai există nicio urmă de civilizaţie, sau lege.  Drumurile aparţin unor bande de tâlhari care sunt în stare să omoare un om pentru pantofii lui, pentru o cană de apă, sau…chiar pentru nimic.   Dar ei nici nu se compară cu acest călător solitar.

Un luptător de nevoie şi nu de plăcere, Eli (Denzel Washington) nu doreşte decât pacea, dar dacă e provocat, el îşi va distruge atacatorul înainte ca el să-şi dea seama de greşeala fatală pe care a făcut-o. El nu-şi apără atât viaţa cât speranţa de viitor; o speranţă pe care a purta-o cu el şi a apărat-o în toţi aceşti ani şi pe care este hotărât s-o împlinească.  Mânat de această hotărâre şi condus de credinţa în ceva mai presus de el, Eli face tot ceea ce e nevoit să facă pentru a supravieţui şi pentru a continua pe drumul său.

CLICK PE  TITLUL FILMUL PENTRU A VEDEA FILMUL ONLINE

Apocalipsă uşoară!

 

6 comments on “12 filme care te pregătesc pentru sfârşitul lumii

  1. mai este un film despre sfarsitul lumii care m-a impresionat foarte mult.Se numeste ”Ultimul tarm”(On the beach).Este un film produs in anul 2000 cu Armand Assante si Rachel Ward(pasarea spin) in rolurile principale.Merita sa-l vedeti.

  2. film ca asta nu mai vezi in viata ta. este un film de nota 10 si un film de colectie . actor foarte bun john kusack

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s